Begin mee te werken aan Groen Oranje Groei

Welke stappen kun je nemen?

1. Ontdekken: waar gaan jullie voor

Juist als je als regio durft te kiezen voor een duidelijk doel, is de kans groot dat je dat ook gaat halen. Zo zet Groningen in op Waterstof als vervanger van aardgas en richt Gelderland zich op de maakindustrie.

Door steeds goed te luisteren, wordt duidelijk wat in wiens belang is en waar kansen liggen. Waar wordt al in geïnvesteerd? Wie loopt voorop? Hoe kun je versnellen, waar zit in jouw regio de ruimte om te groeien?

2. Laat je inspireren: boek een lezing

De toekomst bereik je met nieuwe non-fossiele technieken en sociaal-economisch sterke verbanden. 

3. Leer van elkaar: zet je deur open en organiseer een bijeenkomst

Door regelmatig bij elkaar te komen stimuleer je samenwerking. Zet af en toe de deuren open en ga bij elkaar op werkbezoek.

4. Uitdenken

Durf je je huidige verdienmodel onder ogen te nemen? Wil je het toekomstbestendig maken? Hoe en wanneer kun je in stappen of overstappen? Met wie kun je gaan samenwerken in je omgeving?

5. Start een proef

Proeven kunnen vernieuwende inzichten opleveren. Alles richt zich op het samen ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Ze zijn een bron van open informatie. Hoe meer er uit komt, hoe meer participanten nieuwsgierig aansluiten.

Elke proef draagt op zijn eigen manier bij aan de transitie. Een specifiek en moeilijk doel spreekt het vertrouwen in eigen kunnen aan. Het geeft richting, schetst, verantwoordelijkheden en inspireert koplopers nog actiever te worden. Het adagio? Eén aanjager die iedereen uitdaagt, maar zelf niets onnodig vast zet. Het is een levend geheel dus de uitkomst staat niet vooraf vast.

6. Word ambassadeur

Vertel over de nieuwe manier van werken, de technologie van de toekomst en inspireer anderen.

elektrische truck tecnische unie4

7. Communiceren: de wereld laten weten waar we op vooruitgaan

De buitenwereld dringt aan op informatie. verhalen zijn er om te delen zodat ook anderen een herkenbaar beeld krijgen van wat er speelt. Dat leuk is om te lezen.

Toch nog extra inspiratie of kennis nodig? Check hier binnenkort de leeslijst:

Soms is het belangrijk dat het onderwerp aan alle kanten extra aandacht krijgt. Dan is het goed om een aantal ambassadeurs in het veld te hebben die steeds weer het verhaal vertellen. Soms is het nodig dat de kennis ook echt letterlijk het land in gedragen moet worden.

Ook binnenkort op deze site: Koop een boek: Link uitgeverij Villa Sophia