Naast de milieuzone zijn er voor een gemeente of provincie nog veel andere manieren om hun duurzame vervoersbeleid vorm te geven. Wij kunnen begeleiden in het proces om de eerste stappen te zetten, mensen bij elkaar aan tafel te krijgen en concrete afspraken te maken. Behalve onderstaande tools zijn er uiteraard ook middelen zoals het inzetten van subsidies, eigen inkoop duurzaam maken, en vanuit de gemeente de voortrekkers promotionele aandacht geven.

quickscan den haag MKB

Quickscan

Ons advies is om altijd de stakeholders rondom vervoer in de stad goed in kaart te brengen. Daarbij zijn meerdere vervoerscategorieĆ«n waar op gelet moet worden.Ā Op deze manier wordt duidelijk wat er allemaal al gebeurd, wat het belang is van de verschillende stakeholders en waar de kansen liggen voor verduurzaming.

P1020498

Koplopersgroep

Nadat alle stakeholders in beeld zijn, kan er een club worden samengesteld van voortrekkers die gemotiveerd zijn om de eerste stappen naar duurzaam vervoer te zetten (of al hebben gedaan). De behoefte om kennis te delen en van elkaar te leren is groot, en door af en toe bij elkaar te komen wordt dat gestimuleerd.

gdzes nl

Convenanten maken

Het doel is uiteindelijk dat er door koplopers en anderen samenwerkingen tot stand komen en concrete afspraken worden gemaakt in de vorm van convenanten. Om duurzame vooruitgang te boeken moeten alle partijen in een proces overtuigd zijn van het uiteindelijke doel dat nagestreefd wordt – zero emissie in de stad.